Reisblog Japan : De conclusie

Zoals jullie wellicht al hebben gezien heb ik geblogd tijdens mijn reis in Japan. Dit is mijn conclusie en slot met tips en ervaringen. Wie weet heb je er wat aan!

Waarom Japan?

De reden dat ik naar Japan wilde was voornamelijk omdat ik op mijn bucketlist heb staan dat ik in elk geval ieder continent wil hebben bezocht in mijn leven. Niet dat ik wil zeggen dat ik met Japan nu heel Azië heb gezien, maar in elk geval een klein deeltje. Ik koos Japan vanwege de welvaart. Na Brazilië, wat een groot contrast heeft tussen rijk en arm, was ik wel toe aan een welvarend land met toch een hele rijke cultuur. En dus kom je eigenlijk direct uit op Japan.

Japanners hebben ook echt manieren. Of ze nu echt vriendelijk zijn is een beetje lastig te stellen want je leert ze niet makkelijk kennen, maar ze zijn in ieder geval heel beleefd en behulpzaam. Het is ook niet altijd duidelijk wat ze van toeristen vinden (in Amsterdam stoppen mensen hun mening niet bepaald onder stoelen of banken) maar wij hadden het idee wat we welkom waren. Er zijn niet echt veel westerse toeristen dus je valt wel een beetje op.

Japan heeft ook zijn gekke kant en dat trok mij ook enorm aan. De anime, de rare cafe’s, de purikura’s… i love it. Als je zelf niet een klein beetje gek bent dan vind je dit misschien maar niks. Maar jullie kennen mij. Het kan me niet bizar genoeg zijn.

Wat kost Japan?

Veel mensen geven aan dat zij ook Japan nog op hun bucketlist hebben staan, maar toch schrikken van de kosten. Ik zal eerlijk zijn : Japan kost inderdaad behoorlijk wat. Maar het is niet onhaalbaar – het is maar net hoe gek je het maakt. Om je hier wat inspiratie te geven, geef ik je mijn meest grote uitgaven als richtlijn.
Ik raad het je namelijk zeker aan om te gaan. Dus als je twijfelt : Het antwoord is volmondig JA(pan)!

 • Vliegticket. De mijne was slechts € 520,- (geboekt via Gate1) met overstap in Londen. Wil je een directe vlucht, dan moet je denken aan zo’n € 800 a € 900. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen. Ik wilde heel graag de sakura zien.
 • Verblijf. Voor AirBnB en hotel zijn we ongeveer €650 per persoon kwijt geweest uiteindelijk. Dit was goedkoper geweest als we alles strakker hadden geboekt en geen problemen hadden gehad met onze laatste AirBnB. Ons eerste budget was ongeveer € 530.
 • Eten en drinken. Water kun je niet uit de kraan drinken, maar je krijgt in restaurants vrijwel altijd gratis water of thee bij je gerecht. Je bent dus niet verplicht om drinken te kopen tijdens het eten, wat een hele hoop scheelt in de portemonnee. Voor een goede goedkope maaltijd (bijvoorbeeld ramen of curry) zaten de prijzen tussen de 800 en 1500 yen. Ruim gezegd even tussen de €6 en de € 12. Sushi is wat duurder als je het in het restaurant koopt, maar de sushi in de supermarkt is ook prima te eten. Wij hadden ook een gunstige wisselkoers dus bij het opnemen van 20.000 yen betaalde wij ongeveer € 155,00.
 • Uitstapjes. Een museumbezoek kost echt niet veel in Japan. In Hiroshima waren we slechts 200 yen kwijt aan het atoombomb museum. Nu werd deze wel verbouwd dus was dit misschien niet de originele prijs, maar dit is natuurlijk ook een beetje hoe gek je het wil maken. Veel tempels zijn gratis te bezoeken of kosten rond tussen de 500 en 1000 yen.
 • Openbaar Vervoer. Dit zijn een beetje dezelfde prijzen als de metro in Amsterdam. Met je Suica kaart (of Pasmo) kun je ook drinken kopen bij automaten of in winkels op het station, dus deze is erg handig. Zou de OV chipkaart ook eens moeten leren.
 • Shinkansen. Ga je reizen, dan moet je écht een JR pass aanschaffen. Deze kost ruim €200 maar dat haal je er zeker uit als je meerdere steden gaat bezoeken. Ook zijn de metro/treinlijnen van JR dan gratis. Dus je kunt niet alleen met de hoge snelheidstrein, je kunt ook in veel steden dan gewoon gratis met OV. Wij hebben een kaart van 7 dagen gekozen (en niet goed uitgerekend, oops). Je hebt er ook nog eentje van 14 en 21 dagen, die zijn natuurlijk wel een stukje duurder.
 • Souvenirs. Denk niet dat je zonder souvenirs terug kunt komen. Vooral Tokyo is aan het schreeuwen door middel van enorme gekleurde reclameborden en je krijgt zoveel impulsen dat je altijd wel ergens je geld aan kwijt raakt. Ik zou ook niet perse met (jonge) kinderen naar Japan gaan, want dan kom je terug met een tweede hypotheek op je huis. Mijn god, wat een paradijs voor anime liefhebbers. Of Disney. Of andere cartoons. Hoe dan ook : dit heb je natuurlijk zelf in de hand. Ik hou van souvenirs en sleep het liefst alles mee, maar als je je kunt inhouden dan vallen de kosten hier wel mee.

 

Conclusie : Ik heb tussen de € 2400 en €2800 uitgegeven aan de reis en ben 17 dagen weggeweest. Ik denk dat je toch minimaal op €2000 moet rekenen, ook al heb je een hele goede beheersing en ga je niet zoals ik in arcade hallen los om iedere Pokemon voor je neefje te vangen of koop je 4 haori’s en vijf zakken kitkat. Ik vond 17 dagen net genoeg : ik had niet het idee dat ik echt iets heb gemist, maar als ik meer tijd (dus eigenlijk meer geld) zou hebben gehad, had ik waarschijnlijk wel ergens een rustdag ingevoerd. Maar aan de andere kant : wie wil rusten, kan dat ook op Texel doen. En natuurlijk als je iets minder geld te besteden hebt kun je er ook voor kiezen om niet zoveel verschillende steden af te gaan.

Dus als je nu naar dat bedrag kijkt en nog steeds denkt : jezus, dat is wel veel. Moet ik wel naar Japan gaan?

Hell yeah. Natuurlijk is het veel geld, maar je krijgt echt waar voor je geld in Japan. Het eten is van hoge kwaliteit, waar je ook komt. De mensen zijn altijd beleefd en behulpzaam. Je voelt je heel veilig : ik werd enkel achterna gezeten door een Japanner omdat ik 1 Yen liet vallen. Dat is nog minder dan een eurocent. Kwam hij me brengen, de schat. Ik had het zien vallen maar was te lui om voor minder dan een cent te bukken.
De natuur is prachtig en de steden gigantisch en episch, en hoewel het er enorm druk is maken ze toch lang niet zo veel herrie als in New York of Rio de Janeiro.
Dus tja. Wat doe je hier nog?

Wat neem je mee?

Je mag twee koffers van 23 kilo mee nemen. Dat was mij wat te gortig, gezien we gingen verplaatsen, dus heb ik een kleine koffer met kleding gepakt en die in een grotere koffer gedaan. Dat was achteraf handig qua inhoud (ik heb véél te veel spullen gekocht daar) maar met slepen niet zo. Hoewel de stations gewoon roltrappen en liften hadden, waren mijn reisgenoten wat lichter gepakt (jongens natuurlijk) en liep ik als een wandelende souvenirshop achter ze aan. Iets minder kleren had gekund : je kunt vaak wassen in een AirBnB, hostel of hotel. Maar ik schatte de kans dat ik in Japan kleding zou kopen ook klein in. Met mijn Braziliaanse curves kom ik niet in de meeste Japanse bloesjes.

Je hebt sowieso een wereldstekker nodig. Japan is natuurlijk enorm westers dus als je per ongeluk je iPhone kabeltje vergeet is dat echt geen probleem. Wel moet je rekening houden met dat je overal cash betaald. Pinpas en creditcard kunnen bijna nergens worden gebruikt, behalve de pinautomaat. Je kunt bij de 7 Eleven prima wifi krijgen dus ook even bankieren op je telefoon indien nodig.
Een laptop of iPad kan handig zijn mocht je via AirBnB boeken. Wij zijn er nu achter gekomen dat dit niet waterdicht is en ook onze uitstapjes bekijken was soms even fijner op een groter scherm. Maar als je echt licht wil reizen is dit niet noodzakelijk. Ik had mijn laptop puur mee om mijn foto’s meteen te kunnen opslaan.
(Ik neem aan dat ik jullie niet hoef te benadrukken dat er een camera mee moet? Alleen met je telefoon op zo’n reis gaan is gewoon schande. Zorg dat er in elk geval één camera in je reisgroep zit)
Realiseer je ook dat je geen wifi hebt en je eventueel een pocket wifi kunt aanschaffen. Wij hebben dit niet gedaan omdat sommige AirBnB’s dit voor ons regelde en de jongens er ook verder niet echt behoefte aan hadden. Ik ben iemand die veel dingen deelt via blog en Instagram, dus als jij ook graag meteen foto’s verstuurd dan is dit misschien wel een optie.

Onze ervaringen

Ik noem nu mijn top 3 van verschillende belevenissen zodat je een idee op kunt doen!

Mijn top 3 Steden

 1. Osaka
 2. Hiroshima
 3. Tokyo

Kyoto heeft de lijst net niet gehaald hoewel het echt een prachtige stad is en zeker de moeite om te bezoeken. Ik vond zelf Osaka het meest sfeervol, maar dat kwam misschien ook door de sakura. Ik had het idee dat ze daar heel geïnteresseerd waren in toeristen en je kunt er heerlijk eten. Daar staat de stad om bekend.
Als tweede Hiroshima, niet alleen vanwege het prachtige eiland Miyajima maar ook natuurlijk de gruwelijke geschiedenis van deze stad.
Deze stad heeft echt een enorme indruk op me gemaakt!
En als derde natuurlijk Tokyo. Daar waren we het langst en van deze stad hebben we het meest een indruk kunnen krijgen. Er is veel te doen in Tokyo en het was een geweldige ervaring om er te zijn!

Mijn top 3 eten

 1. Sushi
 2. Yakiniku Grill Restaurant
 3. Pancakes

Natuurlijk is er ook zat ander voedsel dat heerlijk was zoals ramen en tempura, maar dit zijn mijn favorieten. De sushi daar is gewoon hemels. De supermarkt verkoop sushi die niet onder doet voor de Sumo hier en de restaurants… onbeschrijflijk lekker.
We zijn in Osaka naar een typisch Japans (of nou ja, komt officieel uit Korea schijnt…) Grill restaurant. All you can eat voor iets van € 23,00. En dan doen ze niet lullig wanneer je op de iPad een bestelling rauw vlees doet ; dat staat binnen een minuut op je tafel. Wij voelden ons een beetje dikke vreetzak-toeristen, maar we namen het er meteen van. Heerlijk!!
En als laatste de pancakes. Die waren gewoon gemaakt van stukjes hemel.

Mijn top 3 activiteiten

 1. Karaoke
 2. Romantic Train Ride
 3. Arcades

Met stipt op 1 staat karaoke, want daar kan gewoon niks aan tippen. Dat was zó leuk (en ik was behoorlijk tipsy dus dacht ik ook dat ik alles heel goed zong) Ik kan ook niet wachten tot de karaokebar in Amsterdam open gaat. We waren gezellig met z’n vijven en het was echt geweldig met Amy en Vincent er bij. Jammer dat ze aan de andere kant van de wereld wonen, anders had ik ze uitgenodigd voor een zangavond in Amsterdam.
Als tweede de Romantic Train ride. Oke, hij was voor ons niet zo romantisch bedoeld maar je kon geweldige stukken natuur zien.
Als laatste de arcades. Ik ben snel verslaafd aan zoiets en met iemand als Armindo als reisgenoot is dat natuurlijk gevaarlijk. Armindo’s missie was volgens mij om elke machine leeg te trekken.

Mijn top 3 bezienswaardigheden

 1. Inari Shrine
 2. Otorii Itsukushima
 3. Buddah in Nara

Als eerste toch de Inari Shrine, ondanks dat ik met veel moeite de top had bereikt en dat eigenlijk nog een anti climax vond ook. De tempel bovenaan was niet echt heel speciaal en je had er geen geweldig uitzicht. Maar het pad er naar toe (verdomme nu krijgt Jeroen toch gelijk) was wel de moeite waard.
De tweede is de beroemde torii op het eiland Miyajima. Deze torii is zó ontzettend bekend, je hoeft maar even op ‘Japan’ te Googelen en hij verschijnt na Mount Fuji in je scherm. Maar echt niet voor niks : het is de moeite waard om deze poort én dit prachtige eiland te bezoeken.
Als laatste toch de Buddah in Nara. Hij was enorm (zij was enorm?). Nara is sowieso een stad die je niet over moet slaan als je ook maar een beetje in de buurt bent. Het is lekker rustig in vergelijking met een Tokyo of Kyoto.

Nog steeds niet overtuigd?

Ja dan kan ik er ook niks meer aan doen. Ga dan maar lekker naar Texel, dat is ook een eiland.
Of misschien dat dit je nog over haalt?

_MG_4327_MG_4631_MG_4732_MG_4786_MG_4855_MG_4894_MG_4904_MG_5082IMG_3329IMG_3428

Bedankt voor het lezen van mijn reisblog!
Ik wil zo snel mogelijk weer op reis, maar helaas… blut.
Dus voorlopig geen reisblog meer maar no worries : er komen andere blogs aan!

Liefs
Carin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s