Het jaar van…

 

Ik wil het netjes zeggen, maar dat gaat eigenlijk gewoon niet. Dus bij deze : 2017, optiefuhhh, gauw!

Wat een rotjaar. Burn out, depressie, moeten stoppen met je bedrijf en een baklading met schulden er aan over weten te houden. Bijstand die opeens terug moet worden betaald – breek me de bek niet open waarom – blijkbaar moet je aan het begin van het jaar maar nadenken of je aan het einde een burn-out gaat krijgen want anders verdien je blijkbaar te veel om er recht op te hebben. En we weten immers allemaal wel dat ik een enorme grootverdiener ben natuurlijk. Big spender. Geldpoes eerste klas.

Maar hey, het is bijna voorbij. Ik ga dit jaar positief afsluiten, wat er ook gebeurd. In 2017 heb ik er een enorm schattig neefje bij gekregen en ondanks dat hij me in mijn gezicht bijt met zijn twee tanden blijf ik hem knuffelen en kusjes geven. Dus ja, ik verdien het dan ook. Tantes die je constant kusjes willen geven – dan moet je ook op jonge leeftijd leren om van je af te bijten. Alleen neemt Dylan het nog wat te letterlijk…

Over drie maanden ga ik lekker naar Japan! Als het tenminste mag van rocketman. Maar ik wil er niet eens over nadenken dat het niet door zou gaan. Ik ga hoe dan ook – ik loop iedere dag mijn collega’s te begroeten met ‘konichiwa’ en dat heb ik nu zó goed geoefend… dat kan niet meer terug gedraaid worden.
Ik heb er zo mega veel zin in en ik weet zeker dat ik er de tijd van mijn leven ga hebben!

En daarna zie ik het wel weer. Ik ga in elk geval over mijn reis bloggen, dus dan zullen jullie waarschijnlijk gek voor me worden. Maar voor nu schuif ik er even een ‘lange Fransje’ door met een ‘jaar van’. Alsjeblieft. En excuus daarvoor uiteraard.

 

 

Dit is het jaar van
Stoppen met Pixxi
Na al die jaren
Het jaar van
zwarte gedachtes
en blonde haren

Het jaar van
niet kunnen werken
En niets meer willen
Het jaar van tante worden
van mijn neefje Dylan

Het jaar waarin ik op reis wou
Maar het niet kon
Het jaar waarin de ellende
eigenlijk pas echt begon
Het jaar van de psycholoog
en van depressies
En nog altijd niet gelukkig zijn
na al die sessies

Het jaar van stemmen en
bewust in politiek
Die blijkbaar niets doen voor je
want ja, je werd toch zelf ziek?
Een jaar waarin je juist
door die mentale pijn
Hebt kunnen voelen wie er echt
je beste vrienden zijn
Een jaar waarin ik niet verwacht
nog lager de kunnen zinken
Dus laat ik op het nieuwe jaar alvast
een glaasje drinken
Want 2017 was dan niet een prettig jaar voor mij
Nog een paar uren en dit jaar is dan toch weer voorbij.

Dus ik wens allen van uit de grond van mijn hart
Voor 2018 een mooie en een nieuwe start

 

Fijne jaarwisseling!

x Carin

 

Image

instagram : @carinivana

 

Advertenties

Klaar voor vertrek!

Hatsjoe!

Ja, ik heb mezelf ziek laten worden vlak voordat ik naar Japan vertrek. Dat is aan de ene kant ongelooflijk k*t, maar aan de andere kant : beter nu dan straks. Dan heb ik het maar gehad!
Moeders kwam met een plastic tas vol met keelsnoepjes, zakdoekjes en pillen aansjouwen waardoor de douane zich straks waarschijnlijk gaat afvragen wat ik van plan ben en mij meteen zo’n mondkapje voorbind. Beetje mosterd na de maaltijd misschien. Ik zal er een paar mee nemen naar Nederland voor al die mensen die mij hebben aangestoken.

Maar ik ben er bijna! In mijn koffer en tas zitten de belangrijkste spullen al. Mijn kleding moet er nog in (oke, ook niet geheel onbelangrijk) maar mijn camera accu’s zijn vol, SD kaartjes zijn leeg, polaroids zijn onderweg en de laptop staat klaar. En dan heb ik het dus alleen nog maar over beeldmateriaal. Ik moet oppassen dat ik niet straks een wandelende camera wordt, je kent ze wel – die toeristen die in Amsterdam met zijn alle in een bus zitten en uitstappen om van alles een foto te nemen…
Juist. Die mensen ga ik dus een bezoekje terug brengen.

Als je geweldige tips hebt waar ik naar toe moet gaan in Japan : laat een bericht achter onder mijn blogs (hebben andere er ooit misschien ook nog wat aan) en volg mij sowieso! Je kunt je inschrijven op de home pagina, dan krijg je een mailtje als er een nieuwe blog uit is.
Volg mij via instagram voor de kleine vlogs/updates en natuurlijk foto’s, maar binnenkort dus ook via Youtube.

@carinivana
#Tokyohereicome

Schrijven

 

Deze week heb ik me ingeschreven voor een schrijfcursus bij het LOI. Aanleiding ervan was een mislukte sollicitatie naar productredacteur voor camera’s. De vacature vroeg een studie journalistiek, communicatie en/of de Fotovakschool. Nu is mijn Nederlands goed genoeg om te snappen dat ik met mijn Fotovakschool diploma in aanmerking zou moeten komen, was het niet zo dat er toch werd gemeld dat ik niet genoeg schrijfervaring of een opleiding in die richting had. Aha.
Het eerste wat ik dacht was : Ja, hallo! Je kunt toch niet verwachten dat ik dat allemaal heb? Ik schrijf graag, ik blog en ik heb een boek uitgebracht. In eigen beheer en met wat taalcorrecties, dat geef ik toe – maar toch.
Maar aan de andere kant weet ik zelf ook wel dat er genoeg bij te spijkeren valt aan mijn spelling en grammatica.
Dus besloot ik de vacature als richtlijn te gebruiken en ben op zoek gegaan naar een cursus schrijven. Hier heb ik immers altijd wel wat aan, want ik schrijf al jaren.
Uitbrengen of online zetten is een ander verhaal, maar mijn laptop staat vol met hersenspinsels.

Om mijzelf te pushen hier beter in te worden ga ik ook proberen om wekelijks te  bloggen in plaats van minimaal één keer per maand.
Dit is wel een uitdaging omdat ik natuurlijk aan onderwerpen moet komen, maar ik ga mijn best doen. Ik heb voor mijn cursus twee modules gekozen : creatief schrijven en het schrijven van columns en blogs. Dat zou samen ongeveer 12 maanden duren. Dus dat betekent zo’n 52 blogs minimaal. Kijken of ik dat kan volhouden.

Daarnaast wil ik ook een serieuze poging doen om een tweede boek uit te brengen. Ik heb meerdere verhalen liggen maar ik hoop natuurlijk met behulp van deze cursus één van deze verhalen goed uit te kunnen werken.

Dus ik kreeg gister een pakket met lesmateriaal binnen. Een A4 multomap die tot de nok vol zit met studie materiaal. Gelukkig mag ik daar een jaar over doen want ik kreeg het toch even benauwd toen ik er naar keek. Wauw, wat veel!
Maar ik heb er mega veel zin in! Dus ik ga meteen aan de slag, wie weet dat jullie soms wat voorbij zien komen.

 

 

Tinder Hell

Online daten is voor mij nog nooit een succes geweest. Het is niet zo dat ik er niet in geloof (als bruidsfotograaf kom je tegenwoordig genoeg stellen tegen die elkaar online hebben gevonden) maar ik ben er blijkbaar niet zo goed in. Na een gesprek van een paar zinnen valt het meestal stil, want ik ga geen dieptegesprekken houden met iemand die ik nog nooit heb gezien. Dat lukt me ook gewoon niet. Daarnaast word ik best moe van het herhalen van wie ik ben : Ja hallo ik ben Carin, ik ben fotograaf – nee, je hoeft me niet je foto’s te laten zien, ik vind ze waarschijnlijk toch niet bijzonder – ik kom uit Brazilië – nee ik spreek geen Portugees en ik ben ook geen Adriana Lima – ik werk bij Coolblue – nee ik heb jouw staafmixer niet voorbij zien komen en dit is geen uitnodiging tot het zenden van een dick-pic.

En ik heb twee katten ja. Ja ik hou ook van honden. Misschien stiekem nog wel meer.

Nog voordat ik een bijzonder gesprek aan kan gaan, vraagt Tinder me wat ik van de app vind. Ik sta daar niet meer van te kijken – dat vraagt hij namelijk al nadat ik iets van 10 keer heb geswiped. Steeds opnieuw. En als je dan 1 ster invult omdat je het vervelend vindt, vraagt het met een schuin hoofd of ik er over wil praten. Nee Tinder. Nee.
Goed, je hebt dan na een uurtje swipen een match of 40. Waarvan niemand wat zegt – ooit. En als ze dan gaan praten, dan denk je : oke, een gesprek. Na een paar dagen wat zinnen heen en weer te hebben gestuurd vraagt hij of je op whats app verder wil. Ach, waarom niet.
Eerste bericht : dick pic.

Serieus?
Waarom denken mannen dat vrouwen dit interessant zullen vinden? Dit is me niet één, maar vier keer gebeurd inmiddels. Oke, de foto kwam niet altijd direct maar blijkbaar ben ik zo’n slechte gesprekspartner dat mannen er maar met de lul naar gooien.
Waarom stuur je die foto?
Stuur me dan gewoon je creditcard op of zo. Daar heb ik nog echt wat aan.
Ik trap mooi niet meer in deze tinderlaag.
Bijna net zo irritant zijn de mannen die meteen zeggen :”Ja, ik heb al een vriendin, ik wilde gewoon even kijken waar die heisa nu allemaal om is.”
Hé. Rot anders even op van deze app. Denk je dat wij singles het leuk vinden om als vleeskeuring op een app te staan, op zoek naar wat jij al lang hebt? Ga toch fietsen stelen joh. Als je wilt weten of je nog goed in de markt ligt dan is hier je antwoord : Nee. Je bent van de markt af.

Nog erger vind ik die reclames van Second Love. “Flirten is niet alleen voor singols” (ja, zo spreekt die vrouw dat uit, sing gols). Niemand zegt dat flirten alleen voor singles is, maar een website maken om vreemdgaan te promoten en er nog reclame voor maken op tv… dat is in mijn ogen wel erg laag zinken. (Nu hoop ik zo heel erg dat er niet onder mijn blog een advertentie van die website verschijnt, dat zou wel echt misplaatst zijn – maar daar heb ik zelf geen enkele invloed op)

Maar goed, het is al lastig genoeg in single land. En wat staat er dan weer voor de deur?
Jep. Valentijnsdag.
De dag waarop meer dan de helft van de stellen die ik ken gaan lopen mauwen. “Ik vind het toch zo commercieel, wat een onzin. Wij doen er niks aan, hij weet heus wel dat ik van hem hou.”
Tja, alles is commercieel tegenwoordig. Ik zou echt mega blij zijn als ik met valentijn zou worden verrast door een mega groot hart of een bosje bloemen of een doosje chocola. Of al is het maar een kaartje. Maar ja, ik heb geen geliefde die ik op passief agressieve wijzen duidelijk kan maken dat ik dit allemaal verwacht. Ik wil niet die vrouw zijn die het allemaal maar commercieel vind en om zeven uur ’s avonds op de bank in slaap valt in een onesie tijdens Utopia.

Maar dit jaar heb ik dan ook eindelijk een afspraak op Valentijnsdag. Alleen is dat helaas met de kaakchirurg (en dat is ook nog eens een mevrouw dus er zit geen enkele kans van slagen in helaas).
Ik weet dan ook niet wat ik pijnlijker ga vinden ; een liefdeloze Valentijnsdag of een enorm gat in mijn kaak waar een onschuldige verstandskies met veel geweld uit zijn natuurlijke habitat is gerukt.
De verhalen die ik hoor van vrienden en collega’s geven me ook niet bepaald een goed gevoel. Ik zal woensdag hoe dan ook op de bank eindigen in een onesie met een bak ijs, of het nou om mijn eenzame bestaan te vieren is of omdat ik niks anders kan eten.

Hoe dan ook – alle liefde gaat alsnog uit naar mijn lieve vrienden en familie waar ik ook veel van hou. En aan alle geheime aanbidders : jullie zijn echt wel héél geheim. Kaartje sturen mag.

Geen dick pic.

 

Fijne Valentijn!

 

 

Multiculturele Sinterklaasboot

Dag Sinterklaasje

Elk jaar weer dezelfde discussie. En ik heb me er eigenlijk nooit actief in gemengd, want waarom zou ik? Ik heb geen kinderen. Met Sinterklaasavond zat ik vorig jaar met mijn vriendengroep chinees te eten (bakjesavond in plaats van pakjesavond), bier te drinken en een dobbelspelletje te doen met allerlei rare cadeautjes van een euro of twee die we op een stapel hebben gesmeten. De discussie over het feest blijft uit, want wij geloven niet in Sint Nicolaas maar in Hertog Jan (en die bestaat sowieso).

Maar ik heb nu wel een lief klein neefje. Die dit jaar sowieso niks zal snappen van het sinterklaasfeest en – als ik mijn zusje goed heb begrepen – dat ook nooit echt heel groots zal gaan vieren. ‘Het is zo’n gedoe rondom dat feest, van mij mag het afgeschaft. Dan kunnen we met z’n alle kerst vieren. Dylan krijgt op school dan wel wat lekkers met Sinterklaas en dan is het wel goed.’
Ik knikte toen ze dat zei. Daar was ik het mee eens. Mocht Dylan ooit neefjes en nichtjes krijgen (in de zin van : mocht ik zelf ooit kinderen krijgen) dan zullen die hetzelfde beleven. Sinterklaas een klein beetje vieren maar de grote cadeaus met kerst. Met Halloween worden ze sowieso al verwend (ja, ik word een Halloween tante/moeder) Waarom?

Omdat ik het eigenlijk wel eens ben met de mensen die ‘zeuren’ over zwarte piet. Ik voel me er zelf niet perse door gediscrimineerd, maar ik ga niet ontkennen dat een beeld waar een witte man op een boot staat met tientallen zwarte helpers niet op zijn minst historisch beladen is. En begin nu niet over de schoorsteen, kom op zeg. Als je mensen buiten Nederland dit beeld zou laten zien, dan zouden die zonder tekst en uitleg echt niet de link leggen met iemand die door een schoorsteen gaat. En daarbij, de kerstman gaat bijvoorbeeld zélf door de schoorsteen en komt ook niet zwart terug. Zijn kleding blijft misschien wel weer verdacht schoon maar ja… daar heb je Vanish Gold voor. Gewoon even inwrijven op de vlek, scheutje bij de was en klaar. Als je dan toch een sprookje maakt, geef dan een logica mee dat mensen ook gewoon na een dag werken kunnen douchen en niet voor altijd zwart blijven omdat ze door schoorstenen gaan. Als ze hun kleding kunnen wassen, hoezo hun gezicht dan niet? En hoezo zijn ze dan al zwart als ze aankomen tijdens de intocht?

Wat ik niet begrijp is waarom mensen door willen blijven gaan met iets waar anderen zich gediscrimineerd door voelen. Ik weet nog dat mij een paar jaar geleden werd gevraagd wat ik er van vond, en toen ik zei dat ik er geen problemen mee had werd ik meteen als voorbeeld gebruikt zo van : ‘Zie je wel, het is geen discriminatie want zíj heeft er geen probleem mee en ze is bruin. Dus.’
Ik sprak zelfs mensen die zeiden dat ‘je gediscrimineerd voelen een keuze is’. Je kunt het je ook gewoon niet aantrekken was hun reactie.
Ja, echt?

Als geadopteerde heb ik hier ook best een tijd mee geworsteld. Ik heb als kind heel erg genoten van het sinterklaasfeest en wil dat niemand perse ‘afpakken’. Maar als kind begreep ik niet dat het andere mensen pijn doet. Want als ik eerlijk ben, ging het mij om de cadeautjes. Echt. De rest er om heen was allemaal heel spannend, maar na 5 december kon het me geen reet schelen wie die man op die boot was. En toen mijn ouders vertelde dat zij al die jaren de cadeautjes hadden gekocht, was mijn eerste gedachte ook : krijg ik volgend jaar dan nog wel cadeautjes?!
Want daar ging het me om. Lekker materialistisch als ik ben. En daar gaat dit hele feest ook om. Het is al lang niet meer het feest van vroeger.

 

Mijn oplossing?

Ja, sommige zullen misschien nu denken : “Carin, jij hebt makkelijk kletsen, toos kinderloos. Ik moet het mijn kind gaan uitleggen! Steun zucht kreun dat is echt heel erg moeilijk.” Vrees niet. Als je echt een koos fantasieloos bent en denkt dat je niet een verhaaltje kunt verzinnen waar je kinderen je in zullen geloven (man met een paard op het dak is natuurlijk ook wel gewoon super logisch allemaal dus je zult met iets beters aan moeten komen dan dat) dan heb ik een mooi alternatief voor aankomende vieringen.

Zet een man op een boot van – i dont know – Aziatische afkomst. Geef hem die staf en die mijter en zet vervolgens zijn personeel van alle verschillende generaties, afkomst en geloof er naast zodat ieder kind zich betrokken voelt. Deel geen cadeaus uit maar vier de diversiteit van alle mensen op de wereld. Geef kinderen een feest van samenhorigheid en waar ze iets van leren, niet een feest waar ze worden verwend als ze zich enigszins weten te gedragen. Is een boot niet veel leuker met een Piet, Pete, Le Pete, El Pieto, Piti, Pjotr en Peter er op?

En als je dat niks vind, ook prima joh. Maar hou alsjeblieft in godsnaam op met reageren alsof men probeert om op misdadige wijze de culturele geschiedenis van Nederland te wissen. Alsof een groep met grote kinderhaters bij elkaar is gekomen en een plan heeft opgesteld om een feest af te pakken dat met geen mogelijkheid veranderd kan worden. Want ja, traditie.

Maar ja, misschien ben ik hier niet neutraal in. Aan de andere kant : voor iemand die een donkere huid heeft maar blank is opgevoed vind ik dat ik best mijn mening mag hebben.

whitefaces

foto  : instagram @carinivana | 6 november 2017 “white faces”

Prinses op de erwt

Het is oktober en mijn verjaardag is alweer voorbij. Vroeger was dat een drama, want dan moest ik weer zó lang wachten tot ik jarig was. Inmiddels wil ik niet eens meer zeggen hoe oud ik ben geworden, want ik vind daar niks leuks meer aan.
Feestjes zijn wel leuk en cadeautjes krijgen ook – al krijg je op deze leeftijd (nee, zeg nog steeds niks) over het algemeen geld of tegoedbonnen. Of ga je – zoals ik gedaan heb – het cadeau omruilen. Ik voelde me wel een beetje een Rachel Green, ik kreeg een vet mooie fitbit maar die was een maat te groot. Ik wilde hem gaan omruilen voor een kleine en toen kreeg ik nog een stapel met duiten waardoor ik een Apple Watch kon gaan halen. En dat heb ik dus gedaan. Ik ben nu dus een zwerver met een Apple Watch. Ik riep altijd dat ik geen dingen nodig had die duurder waren dan mijn huur – ik heb hierin dus gefaald. Ik heb een product om mijn pols wat veel te duur is maar ik ben er al verliefd op.

Maar God straft ook meteen. Ik ben deze week neergehaald door de keeltyfus die de halve wereld zo’n beetje twee weken geleden had, waardoor het  nu lijkt alsof ik een mega kater heb van mijn feestje. Ik lag een beetje zielig op de bank te snotteren en mijn mond te houden (niet dat ik zoveel mensen heb om tegen te praten behalve Siri op mijn apple watch) zodat ik mee kon op familie weekend. Eigenlijk ben ik slecht in ziek zijn. Ik stuur vreselijke selfies rond als bewijs dat ik écht een rotkop heb van de griep en niet gewoon brak lig te netflixen. En ik stuur al vreselijke selfies als ik me wél goed voel… arme vrienden. Sorry guys.

Maar ik beloof dat ik na deze week klaar ben met mijn diva gedrag. Of nou ja, bijna. (Ik quote mezelf : “Lex, wil je voor mij even een watertje halen? Nee, niet die lauwe, die wil ik niet!!! Ik wil koud! Ik haat lauw water!” – waarna hij me steevast prinses noemt als ik over water begin) Daarnaast zit mijn nieuwe horloge ook al tegen me te bitchen dat ik niks aan het doen ben. Ja, hallo zeg, ik heb griep en koorts en dan gaat horloge-lief tegen me zeggen dat ik niks heb uitgevoerd gister en dat ik nodig eens moet gaan staan.
Eigenlijk zou dat ding me nog een schok moeten geven ook, wie weet dat ik dan nog beter gemotiveerd word om af te vallen.
Al is dat deze week een verloren zaak.

En dit weekend zit ik dus op een boerderij. Familie weekend.
Ik heb vrienden gemaakt met een stel koeien (volgens Jeroen Dikker zijn dit ‘kleine paarden’) en ik heb een wandeling gemaakt door een bos. Inmiddels kan mijn neefje Dylan ook vloggen over hoe hij achteruit kruipt, vervolgens een tas mee weet te jatten en er nog steeds mee weg komt omdat hij een baby is. Al zegt hij in zijn vlogs alleen maar ‘brrrr en ddddd da da’. Maar ik snap het wel. Hij is het mooiste en liefste neefje ter wereld (en het was niet mijn tas die hij jatte so i dont care).
De boerderij is lekker oud en ik verwacht nog steeds dat er ieder moment ergens een geestverschijning langs komt zoals in horror films. Maar die hoop heb ik misschien omdat ik mijn Halloweenplannen af heb moeten zeggen voor dit weekend…

Dus ik vind dat ik nu weer behoorlijk prinses af ben. Al hoewel dat nooit echt zal gebeuren ben ik bang, bij mijn adoptie werd ik al voorgesteld als ‘klein prinsesje’.
Dus tja. Waarom er dan niet aan toegeven ook…

 

 

 

 

 

Little Miss Snack-a-lot

Weer zo’n gare dieetblog?
Sorry. Ik ben niet het type dat na iedere fitness oefening een selfie neemt en op Facebook post om te laten zien dat ik kan sporten. Ik weet dat ik kan sporten (al heb ik aan de sportschool een hekel, als ik doelloos rond wilde rennen dan was ik wel gereïncarneerd in een hamster) maar ja… het doen is een ander verhaal.
Maar op dieet zijn. Het klinkt alleen al weer zo stom. “Nee, dat mag ik niet eten.”
Zucht.
Ik kan nu wel mijn medicijnen de schuld gaan geven (sinds ik ad slik heb ik wel enorme vreetbuien gehad) maar ja, dat is ook weer te makkelijk. Ik ben nu eenmaal een klein mollig mensje en dat heb ik toch echt zelf gedaan.

Dus ik zit weer aan de Weight Watchers. Punten tellen. Ik mag dus rustig een keer een patatje eten, alleen dan mag ik de rest van de dag alleen nog maar rauw konijnenvoer. Ik moet weer bewust worden van wat ik in mijn muil doe. Want wat ik drie jaar geleden kon, dat kan ik weer. Die tien kilo die er toen af waren gegaan, zitten nu weer triomfantelijk vanaf mijn probleemzones naar me te zwaaien. En als ik straks in Japan een beetje leuk op de foto wil, dan moet ik die bagage thuis zien te laten. Dus Fitbit weer om en gaan!

Wel heb ik me eerlijk afgevraagd waarom het zo lang heeft geduurd voordat mijn smaakpapillen zich eens volwassen gingen gaan gedragen. Waar ik vroeger niets van moest hebben begin ik langzaam te leren eten. Dat werkt overigens compleet niet in mijn voordeel (het niet lusten van pizza was eigenlijk alleen maar beter als je al aanleg hebt om een klein bruin bolletje te worden) maar ik ben daardoor wel een stuk gevarieerder gaan eten. Mijn vader kan daar in elk geval niet meer over klagen.

Ook ga ik nu twee tot drie keer in de week ’s ochtends baantjes zwemmen. Oke, dit heb ik nu pas twee weken gedaan dus ik kan niet doen alsof ik al het kanaal over heb gezwommen in meters, maar goed. Het voelt lekker, weer met sport bezig zijn. En er zwemmen in de ochtenden ook weinig mensen dus ik heb alle ruimte om als een zeehond met ietwat overgewicht door het water te plonzen. Het is jammer dat er nog geen manier is waarop ik muziek zou kunnen luisteren tijdens het zwemmen. Ik zink dan maar een beetje in gedachten (beter dan zinken in het water) en vergeet vervolgens mijn banen te tellen. Waren het er nu 19, 20 of 21? Nou ja. Zo iets haal ik nu dus binnen een minuut of 40. En dan kom ik – voor mijn gevoel – heel dramatisch het water uit. Dat valt waarschijnlijk 100% mee als je op de kant staat, maar voor mij voelt het alsof ik een aangestrande potvis ben die met  moeite de douchecabine kan halen.

Maar het heeft allemaal een doel natuurlijk. Getting fit! Mensen zeggen altijd dat je jezelf ook beter voelt als je beter in je vel zit. Wat een onzin is dat eigenlijk. Ze zeggen het waarschijnlijk omdat ze moe zijn om steeds over een van mijn vetkwabben te struikelen of zo. Oke nu klinkt het net alsof ik Jaba the hut ben… Maar mijn punt: misschien voel ik me alleen maar beter doordat mensen zeggen dat ik er beter uit zie zodra ik ben afgevallen. Ik kan me nog wel herinneren toen de kilo’s er af waren. Ík was namelijk helemaal niet veranderd. Still weird little me. Maar je kreeg toch steeds van “Zie je nou wel, je voelt je nu veel beter he. Je ziet er goed uit.”

Maar goed, het is ook voor mijn gezondheid. En zodat ik – als ik al die kilo’s kwijt ben en mensen gaan van : “joh, jij bent veel afgevallen, wat zie je er goed uit!” – voor  hun neus een dikke Tony Chocolonely naar binnen kan werken en met een snap beweging kan zeggen : het kan me lekker niet schelen wat jij vind.
Doei!

Damn nu heb ik trek gekregen. Ik ga wel weer een appel eten….

Bucketlist

Er komt een moment in je leven dat je het woord ‘bucketlist’ hoort vallen. Of misschien hoor je net wat andere termen, maar er is een bepaald punt in je leven dat je gaat nadenken over wat je allemaal hebt gedaan en wat je allemaal wil doen. Het zijn soms simpele dingen, soms hele complexe.

Als ik 10 jaar geleden een bucketlist had moeten maken (misschien heb ik dat ook wel gedaan – ik weet het niet meer) dan weet ik zeker dat ik het uitbrengen van een boek hoog op de lijst had gezet. Deze heb ik nu van de lijst kunnen strepen. Oké, het is geen bestseller a la Harry Potter, maar dat is ook helemaal niet van belang. Het is non-fictie en biografisch – precies wat ik mezelf nooit zag schrijven. Van mijn fantasie/fictie verhalen komt immers weinig af. En wat af is, vind ik dan weer niet goed genoeg. Maar dat is ook niet belangrijk, want ik mag een vinkje zetten.

Boek schrijven en uitbrengen

Ook mijn expositie was een stappen plan van een aantal jaar. En hoewel ik er nog lang niet klaar mee ben (waarom kunnen locaties niet gewoon even antwoorden op mijn email? ‘Nee’ is ook een antwoord, verdorie!) heb ik dat met behulp van crowdfunding toch gedaan. Zo veel mensen, niet alleen vrienden, maar ook kennissen en vrienden van vrienden hebben mijn project gemaakt tot wat het was. Bizar eigenlijk hoe dat kon. Dat mensen je die expositie zo gunnen. Ik sta er nog steeds van te kijken. Dus wauw. Deze kan ik afstrepen (al is dit zeker niet de laatste die ik ga doen!)

Expositie houden

En dan reizen. Ik wilde altijd heel graag alle continenten hebben bezocht. Liefst natuurlijk zo uitgebreid mogelijk, maar gezien ik chronisch blut ben is gewoon een paar stapjes zetten op één plek ook al ruim voldoende. Ik mag dan eigenlijk vier continenten afstrepen : Europa (duh), Africa (ben in 2008 in Tunesië geweest), Zuid Amerika (Brazilië natuurlijk) en Noord Amerika (New York in 2013). Nu kun je natuurlijk niet echt veel zeggen als je Noord Afrika en alleen New York hebt gezien, maar goed. Technisch gezien telt het. En nu is mijn volgende stap Azië. Ik ga naar Japan.
En dan hoor ik je al denken : Was jij niet chronisch blut? Je zit toch in de bijstand door die burn-out?
Eh ja. Lang verhaal kort : ik heb een reis cadeau gekregen. Of eigenlijk nog als een soort erfenis. En daar mijn vakantiegeld bovenop gestrooid wat ik nog over hield. Is nog steeds niet genoeg, maar liever low budget een mooie reis maken dan niks doen. Ik kan een verandering van omgeving héél erg goed gebruiken.
Maar reizen kan ik dus nog niet afstrepen!

To do: De wereld rond reizen

Maar ja. En dan? Ik ben dan wel op een leeftijd waarop veel mensen om me heen aan het nestellen zijn (lees: trouwen, kinderen krijgen, huizen kopen, kort pittig gaan) maar vind ik dat nou echt bucketlist dingen? Ik zou liegen als ik zeg dat ik dat niet graag zou willen, maar voor mij is het meer een natuurlijk verloop dan een doel. Of nou ja… gezien ik al heel lang single ben kan ik niet spreken van een natuurlijk verloop maar – you know what i mean. Wat ik wel echt wil (en moet) is een hoop afvallen. Weer. Het was er ooit allemaal af, en het is tijdens de depressie weer allemaal terug gekomen. Stomme vetjes.
Ik hou niet van dieeten, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de titel ‘moeilijke eter’ bijna niet eens meer mag dragen. Ik lust zelfs pizza inmiddels (oke, dat is absoluut geen goede stap voor mijn dieet dat ik dat ben leren eten en dit is ook de schuld van Alex – damn you Lex!) Maar het doel staat.  In Japan moet ik immers Jeroen en Armindo bij kunnen houden – twee langjanussen met wolkenkrabbers als benen en klokken net onder Max Verstappen in als ze haast hebben. Oke, dat is lichtelijk overdreven maar ik mag echt wat aan de conditie doen wil ik die twee bijbenen in Japan.

To do : Fit worden

Maar daarna weet ik het eigenlijk niet. Het is dus niet echt een enorme bucketlist. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie bucketlist is (post het gerust als comment!)
Wie weet doe ik er wel ideeën op. Ik heb een boek uitgeven dan wel van de lijst mogen schrappen, maar eigenlijk smaakt het naar meer. Misschien een fotografie boek? Of een kinderboek? Eigenlijk heb ik zat dingen die ik kan doen, maar ja.

Waar begin je?

 

 

bermuda

Foto “Bermuda Triangle”  | via instagram @carinivana | 3 juni 2017

 

 

Dag Studio Pixxi <3

 

Ja, ik ga stoppen.

Omdat ik wat duidelijkheid wil scheppen over de situatie heb ik besloten hier uit te leggen waarom ik ga stoppen / ben gestopt met Studio Pixxi.

Zoals jullie misschien al wisten heb ik een burn-out. Daar ben ik weer redelijk van aan het herstellen maar dit gaat traag en met kleine beetjes. Sinds begin oktober vorig jaar ben ik al niet meer werkzaam geweest bij Pixxi omdat de druk daar gewoon te groot was. Ik had ook al een tijd niet echt plezier meer in mijn werk en vond alleen de bruidsfotografie en de fotocursus nog leuk om te doen. Ik gaf mezelf wat rust om na te denken over wat ik nu eigenlijk wilde.

Na een jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk wel klaar ben met een groot deel van de commerciële fotografie die ik deed. Als ik ook kijk wat ik tijdens mijn opleiding heb gemaakt, was het ook helemaal niet commercieel. Het liefst maak ik documentaire of – geheel daarmee in contrast – surrealisme. Ik wil verhalen vertellen, mensen aan het denken zetten of af en toe gewoon iets maken wat ik kan afdoen als ‘kunst’. Ik wil  niet als ik straks 67 jaar ben en met pensioen mag terug kijken op mijn carrière en denken : nou, ik heb eigenlijk niet echt iets bijzonders gedaan.
En dan bedoel ik absoluut niet dat ik niet voor mijn klanten bijzondere momenten heb vastgelegd, want dat vind ik echt een hele eer. Maar dat is niet wat ik voor mezelf doe.
Mijn expositie was het eerste moment dat ik dacht : ja, dít is iets waar ik echt trots op ben. Het is niet in opdracht, het is gewoon puur zoals ik het wilde neerzetten. En als mensen daar dan hun mening over geven dan raakt me dat veel dieper dan wanneer iemand blij is met een familie portret. Ook fijn, maar uiteindelijk is dat na 10 jaar commerciële fotografie gewoon genoeg geweest.

Ik had natuurlijk gewoon in het bedrijf kunnen blijven als partner of met een nieuw businessplan, maar ook mede omdat ik dan geen bijstand meer ontvang heb ik besloten er uit te stappen. Ik kan nu niet zeggen dat het leuk is om van bijstand te leven, maar op dit moment is dat voor mij helaas nog nodig. Ik verdien niet genoeg met de uurtjes die ik bij mijn andere werk maak om rond te kunnen komen. En voor een (vervolg) aanvraag voor bijstand mag ik niet zelf een onderneming hebben / zzp-er zijn.

De toekomst – wat nu?

Mieke gaat gewoon door met Studio Pixxi. Hoe en wat ze precies wil gaan doen weet ze zelf ook nog niet helemaal, maar dit geeft haar de ruimte om verder te gaan met haar passie. Ik blijf wel samen met haar de bruidsfotografie doen. Dit is iets wat we allebei nog steeds erg leuk vinden en ook beter doen als we samen zijn. Het is ook vrij seizoensgebonden dus geeft dat mij nu nog een paar maanden rust voordat het weer begint.

Ik zal in 2018 weer gaan fotograferen als bruidsfotograaf, dus mocht je mij en Mieke willen boeken : http://www.pixxiweddings.nl !

Ook de fotoclub XZie wil ik graag nog doorzetten, al zal het er dit seizoen niet van komen.

Dit wil allemaal niet zeggen dat je mij niet kunt bereiken voor andere opdrachten, maar de kans is groot dat ik nee zeg tegen het fotograferen van het  verjaardagsfeestje van je oma Hillie. Ik ga weer workshops volgen voor Photoshop, verdiep me in Instagram, ga bloggen… mij vooral op mezelf richten. Even het ‘ik ben fotograaf’ laten vallen en kunnen zeggen ‘ik maak beeldende kunst’. Lekker breed, kan ik alle kanten mee op.
Ga ik er rijk mee worden? Ha. Hell no. Weet ik ook wel. Maar dat hoeft ook helemaal niet.

Life is a party

Met pijn in het hart

Het afscheid is toch bitterzoet. Het bedrijf bestaat bijna 7 jaar, en ik zal Mieke en Ymelda ook zeker missen. Maar het is geen einde van onze samenwerking, dus zie ik het als een nieuw hoofdstuk. Ik blijf toch betrokken, al is het straks als freelancer. We blijven natuurlijk gewoon ook vriendinnen en in de toekomst hoop ik heel veel bruiloften samen met de meiden te kunnen doen. En wie weet ooit een expositie samen, want dat is toch waar mijn hart ligt. Mieke is een geweldige fotograaf en Ymelda is zo bizar creatief dat het in de toekomst zeker moet lukken!

Ik wil sowieso iedereen bedanken voor alle steun, vertrouwen en hulp van de afgelopen jaren! Mijn nieuwe werk zul je voornamelijk vinden op Instagram ( @carinivana ) en via mijn eigen Facebook , maar vergeet ook vooral niet om Studio Pixxi te blijven volgen op social media. Uiteraard blijven de foto’s die ik heb gemaakt in de afgelopen jaren daar ook in het archief.

Mieke en Ymelda, lieve Pixxi-zusjes, dit avontuur is voor mij ten einde maar we vinden elkaar hoe dan ook weer terug in de fotografie. En anders sowieso op de koffie.

Dikke kus,

Carin

 

pixxi

 

Get Vintage

Mensen kunnen soms heel vreemd reageren op fotografie. Ik kan het me nog herinneren van de tijd dat ik promoter / demonstrateur was voor een camera merk. Ik mocht naar allerlei leuke plekken en winkels, maar moest soms ook op een saaie zaterdag in een groothandel staan. Waar uiteraard geen hond kwam voor een camera en al  helemaal niet op een demonstratie zat te wachten.
Ik weet nog dat ik daar stond, praktisch uit mijn neus te eten want iedereen kwam wijn of toner halen, en ik werd ‘aangesproken’ door een man.
Meneer stond een meter of tien verderop.
“Ik hou er niet van.”
Gezien hij heel ver weg stond ging ik er niet vanuit dat hij tegen mij sprak. Als ik mensen aanspreek dan doe ik dat minimaal met oogcontact en wacht ik even tot ik een meter of 3 verwijderd ben voor ik mijn gesprek start. Deze man niet.
“Ik hou er niet van”, herhaalde hij nogmaals toen hij inmiddels een metertje of drie dichterbij was geschoven als een bang dier, waarschijnlijk omdat ik hem negeerde.
Ik keek hem vragend aan. “Eh, pardon?”
“Ik hou er niet van, foto’s”, herhaalde hij zichzelf weer. Hij knikte naar de camera in mijn hand.
‘Waarom kom je dan naar me toe?’ – wilde ik er uit werpen, maar ik blijf  altijd beleefd naar klanten. Al wist ik niet zo goed wat ik met deze kwibus aan moest. Het was misschien een rare confrontatie, maar het was beter dan de meneer die vijf schappen verderop “pssst!” naar me riep en begon te fluiten toen ik niet reageerde. Hij wilde toner hebben en verwachtte dat ik wel zou reageren op zijn gefluit. “Nee meneer, ik werk hier niet! ” riep ik uiteindelijk nadat hij vier schappen was opgeschoven om te blèren of ik hier wel werkte. Psst m’n reet. Ben geen hond.
Maar wat de “ik hou er niet  van” meneer van mij moest was me onbekend. Hij kwam klagen dat hij niet van foto’s hield en dat hij al zijn jeugdfoto’s weg had gemieterd. Hij vond er niks aan.
Ik had de man niet eens gezien, laat staan gevraagd of hij een demonstratie wilde van de camera die ik vast had. Ik had het die dag al lang opgegeven na de zoveelste ongeïnteresseerde blik.
Maar al je jeugdfoto’s weggooien? Wie doe je daar nou goed mee? Ik ken echt niemand die dat zou doen. Maar ik wilde hem niet verder vragen waarom – de man drentelde ook al half verder toen ik niet enthousiast begon over hoe stom foto’s zijn. Wat verwacht je van een camera liefhebber?

Nu vraag je je af waarom ik me dit opeens weer herinner. Ik ben op het moment weer bezig met mijn verzameling oude camera’s. Na een tweede verhuizing van Pixxi heeft Mieke een doos met oude camera’s achter gelaten voor me en ik was eerlijk gezegd zo blij als een kind in een snoepwinkel. Of gewoon iemand die net als in aan de Weight Watchers zit zo blij is met een chocoladereep.
Ik was al helemaal aan het kijken waar ik ze neer wilde zetten toen ik de oude camera van mijn oma weer vond. Gewoon, zo’n compact camera die ik eigenlijk niet zo heel interessant vind en ook niet spaar, maar die oma me destijds heeft gegeven omdat ik zo van camera’s hield. Ik heb hem wel altijd bewaard.
En ik zag nu opeens dat er nog een rolletje in zit! Ik ben natuurlijk super nieuwsgierig! Ik gok dat de foto’s zijn gemaakt ergens tussen 2000 en 2010. Dus ik in mijn bed onder de dekens dat rolletje er uit proberen te jassen – lukt natuurlijk niet, de hele film er uit. Dus ik denk slim te zijn en een andere camera te pakken waarmee ik het rolletje handmatig terug kan draaien – zit daar óók nog een rolletje in! Wauw!
Misschien staat er op beiden niets, maar ik ben nu reuze benieuwd!

Dus als je een oude camera hebt liggen of iemand kent die de zijne bij het grofvuil wil zetten: geef het aan mij! Ik spaar zo’n beetje alles totaan mid jaren 90 (waar het digitaal werd) maar als het er mooi uit ziet… love it!
Hoog op mijn lijst staat een polaroid 1000 (zo’n witte) want daar is weer film voor 😀

IMG_3322

Foto: Instagram @carinivana | vintage camera | 16-09-2017